24 januari 2010

Viooltje

Geen orchidee maar wel een kleurrijke bloem. Viooltje lijken misschien een beetje gewoontjes en saai, maar ze zijn zeker leuk om te schilderen. Dit viooltje had erg veel kleuren in zijn bloemblaadjes. Ik ben begonnen met het schilderij op te vullen zodat duidelijk is welke kleur waar moet komen.
Er kwam steeds meer kleur in het schilderij. De groene achtergrond is een goed contrast naast de gele en oranje delen van de bloem. Het donkerrood wordt tijdens het schilderen soms een beetje dof, maar als je het schilderij uiteindelijk een vernislaag geeft dan komt het rood weer helemaal terug.

Het eindresultaat! Meer details dan de vorige foto en diepere kleuren. Bij acrylverf moet je soms meerdere keren over hetzelfde stuk papier om te zorgen dat het echt mooi dekt.

Heb je interesse in dit werk, kijk dan even hier.

19 januari 2010

Aan het werk - tekening orchidee


Met kleurpotloden kan je natuurlijk ook orchideeën vastleggen op papier!
Hier ben ik bezig met een tekening van een orchidee (in een botanische tuin in Göteborg).
Ik gebruik voor de tekening Bruynzeel Sakura potloden. Je ziet op de foto dat je al snel een groot aantal verschillende kleuren gebruikt.
Een foto van het eindresultaat volgt later.

12 januari 2010

Witte orchidee met Blauwe achtergrond


Dit is een schilderij waar ik trots op ben. Het heeft me wat moeite gekost om het te krijgen zoals ik het wilde.
Ik ben begonnen met de orchidee te tekenen en daarna de achtergrond egaal donkerblauw te maken. De tekening heb ik gemaakt naar een eigen foto van een eigen orchidee.
Na de achtergrond heb ik de binnenste delen van de orchidee roze gemaakt en aangegeven waar het geel moet komen.



De binnenste delen zijn vrij hard roze. In het echt zul je zien dat dit ook zo is. Er is geen reden om het op het schilderij minder roze te maken. Langzaam maakte ik de schaduw in de grote bloembladeren. Belangrijk is ook de zachte roze gloed die op de bladeren aanwezig is en zelfs een tintje blauw. Hierdoor zijn de bladeren niet helemaal zwart, grijs en wit.

De stippen in de kern en de strepen op het linker blad maken de bloem af door het meer details te geven.
Dit schilderij is niet verkocht en voor een mooie prijs zou ik het wel willen verkopen. Het is een schilderij waar ik trots op ben en een schilderij wat aan het begin staat van de grote serie orchidee schilderijen die ik heb gemaakt. Dit schilderij laat tevens de schoonheid van een orchidee zien in een abstracte maar realistische manier.



Gele Orchidee met Rode achtergrond

Ze zeggen wel eens dat geel een lastige kleur is om mee te schilderen, en dat klopt! Veel soort gele verf dekken bijna niet. Als je geel te veel mengt met andere kleuren loop je het risico dat de kleur 'vies' wordt.
Ik begon dit schilderij met de achtergrond één kleur rood te maken. Deze kleur dekt mooi en vormt een mooi contrast met de gele bloemen.
Nadat de ondergrond helemaal was ingekleurd, heb ik geprobeerd langzaam het schilderij op te bouwen met schaduwen. Sommige delen van de bloemen werden zelf nog geler en sommige stukken verder lichter of zelfs bijna wit.
Ik ben zelf tevreden met het eindresultaat. De bloemen zijn vrij strak en de lijnen zijn hard. De schaduwen geven de bloemen diepte.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...