29 december 2014

Botanisch tekenen: Anjers bloemenstudie / Carnation studies - kleurpotlood tekening (colored pencils drawing)

In de supermarkt verkopen ze soms leuke kleine bosjes trosanjers. Als bijbaantje heb ik als scholier in de anjers gewerkt, dus ik moet bij anjers vooral denken aan vroeg opstaan en warme zomerdagen onder het glas van de kas. Toch leek het me een keer leuk om een anjer te tekenen.
Ik heb eerst de bloem bekeken en verschillende stukken van de bloem getekend.
Het is een boeiende bloem als je er zo mee bezig bent. De bloemen lijken op het eerst gezicht allemaal op elkaar, maar er blijken subtiele verschillen tussen de verschillende kleuren bloemen te zitten. In deze fase was ik gewoon een beetje aan het tekenen en probeerde de plant zo natuurgetrouw weer te geven.
Daarna heb ik met transparantpapier geprobeerd om een andere compositie te bedenken, maar dat was erg lastig. Het lukte me niet om iets te maken waar ik echt tevreden mee was en veel van mijn studietekeningen kon gebruiken.
Uiteindelijk werd het dus een kleine tekening. Wel een combinatie van studietekeningen, maar geen groot werk met veel bloemen. En toen mocht ik mijn kleurpotloden pakken. 
Na het overbrengen van de tekening op een schoon vel, ben ik begonnen met de kleine knop. Het groen van de anjer is een aparte kleur groen. Er zit een soort witte waas over het groen.
En daarna de andere delen van de tekening en de bloemen. Tegen de tijd dat ik weer tijd had om verder te gaan met de tekening waren de echte bloemen verwelkt, dus heb ik van foto's gewerkt. Mijn foto's waren helaas niet zo goed. Ik miste bepaalde details in mijn foto's. Zoals de schaduwen tussen de bloemblaadjes.
Helemaal onder een foto van het eindresultaat.
In the supermarket they sell small carnations in many colors. Sometimes I buy a bouquet. When I was a high school student I worked in a greenhouse with carnations. When I see carnations I think of hot greenhouses in summer. Not the best association.
I started studying the flower and drew some flowers from different angles. Then I tried to make a new composition by using many of my study flowers, but I found it hard to come up with a composition I really like. Finally I chose a small drawing with two flowers and a small bud. 
I used transparant paper to transfer the drawing to a clean paper and started to fill to flower with color. The green of the stem and bud has some kind of white film over it. 
When I was doing the flowers, the real flowers were already dead. I made some photos, but unfortunately not of really good quality, so I had to do some guessing. Below you see the final project in a small framework.


3 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige anjers heb je geschilderd !
    Jij ook de beste wensen voor 2015 !
    groetjes,
    trudette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te zien hoe je schilderij ontstaat, Jennifer. De beste wensen voor 2015!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...