25 maart 2016

Het is pas echt lente als de Magnolia's bloeien - schilderij aquarel (watercolor)


Eerder schreef ik al over de magnolia's. Magnolia's zijn prachtig en een geweldig onderwerp om te schilderen. Elk jaar zie ik de bloemen aan de bomen en neem me voor om ze te schilderen. Vaak komt het er niet van, of gaat het regenen en waaien en zijn de bloemen snel weg of lelijk.
Vorig jaar vond ik bij de bloemist mooie taken van de magnoliaboom. Ik kocht twee takken en zette ze thuis in een vaas. Zo had ik mooi de tijd om de bloemen te bestuderen en foto's van allerlei kanten te maken. En had ik geen last van regen en wind.

 Na een paar tekeningen en oefeningen (zie vorige blog met klein schilderijtje en bordje) maakte ik de definitieve tekening. Eerst op goed tekenpapier, daarna met overtrekpapier op mijn luxe Arches papier (Grain Satiné, Hot Pressed). Dit papier is heel glad. Goed voor de kleine details. Ik moest er even mee leren werken. Nu ben ik het gewend en zou ik niet meer snel teruggaan naar aquarelpapier met veel reliëf.
De magnolia heeft niet alleen speciale bloemen, ook de knoppen en de taken zijn mooi. Op de knoppen zit een zacht vachtje wat er afvalt als de bloem opent. De taken zijn knokkelig en niet mooi glad. Allemaal leuke details om te bestuderen en te schilderen. 
Nu bloeien de magnolia's weer! Misschien moet ik weer kijken of ik takken kan vinden en weer iets maken. Altijd als de magnolia's bloeien krijg ik jeuk in mijn handen en wil tekenen en schilderen. Wat is het toch met de magnolia?!

Kijk in mijn Etsy shop voor Magnolia kaarten. 

20 maart 2016

'Blue for you'-roosje uit de tuin - aquarel (watercolor)

 Ik hou van rozen in de tuin. Onze tuin is niet heel groot, maar ik heb er toch 4 mooie rozen in kunnen zetten. Een van die rozen is de 'Blue for you' roos. Een mooi paars roosje. Oude bloemen worden langzaam witter (door het zonlicht?). Eigenlijk is de struik al een aquarel op zichzelf (zie onder voor foto's van de roos)
Het is geen sterk geurende roos, maar dat is niet erg. Als je de roos niet zou kennen, dan zou je bijna denken dat ik de kleuren in de aquarel zelf verzonnen heb. In de tuin staat deze roos naast een witte roos en staan er witte eenjarige bloemen omheen, voor het contrast.
 De aquarel is gemaakt op papier met een licht reliëf. Niet helemaal glad dus. Dat leek me mooier omdat de roos zelf ook al een beetje van die vlekken in het bloemblad heeft die je snel krijgt met papier met een beetje structuur.
Ik weet zeker dat ik deze roos nog een keer ga schilderen. Het is zo'n prachtige plant. Misschien dat ik een keer een mooie botanische tekening maak of een groter schilderij. In de herfst heeft hij mooie oranje rozenbottels.
Deze roos is echt een aanrader voor in de tuin. Bij mij komen er wel veel luizen in, maar die spuit je er met een waterstraal zo uit. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Aan de ene kant omdat ik dat niet nodig vind, maar ook omdat ik niet het risico wil lopen dat ik knoppen beschadig. De bloemen komen in trosjes. Als je telkens de oude bloemen wegknipt heb je een paar maanden bloemen. 
In het voorjaar gooi ik wat biologische mest bij de rozen en snoei ze helemaal terug. Als je ze elk jaar goed terugsnoeit, komen ze weer sterk terug en blijft de vorm mooi. 
De rozen zijn geënt. Hoogzomer kan het gebeuren dat er een stengel van de wortels komt. Dan heb je dus opeens twee kleuren rozen van één struik. Beetje vreemd.

Kijk voor een kunstkaart van deze roos in mijn Etsy shop.

09 maart 2016

Bladeren met nerven (Urban jungle)- pentekening

Urban jungle, dat is de interieurtrend van dit moment. Kamerplanten zijn weer helemaal terug van weggeweest. Nog niet zo lang geleden waren kamerplanten heel saai, maar nu zijn de tuincentra weer hippe plekken en staat Instagram vol met leuke foto's van groene interieurs.
Als je zelf niet zulke groene vingers hebt, dan kan je natuurlijk vetplanten of cactussen nemen. Dan moet het wel goed gaan. Je kunt ook wat leuke tekeningen of prints van planten of bladeren combineren met echte planten. 

Veel kamerplanten hebben niet te hele tijd mooie bloemen, maar wel bijzondere bladeren. Mijn orchideeën hebben niet echt bijzonder blad, maar de begonia is leuk. De begonia heeft bijzondere nerven. Hierboven zie je de begonia. Met drie diktes pen heb ik een blad getekend.
Omdat ik nog even niet zoveel leuke kamerplanten heb, heb ik ook twee bladeren van planten uit de tuin getekend. Ik heb een soort vergeet-me-nietjes, Jack Frost, met een heel leuk blad met heel veel kleine nerven en een hele fijne tekening. Ik heb eerst met potlood een begin gemaakt, want met zoveel nerven is het toch wel even meten. Daarna heb ik met pen de tekeningen overgetrokken en afgemaakt.

Hieronder zie je een klein blad van de hosta. Hosta's zijn mooie groene planten om in de tuin te hebben. Mijn hosta's werden niet zo groot. Ik weet niet of ik een kleine soort heb, of dat ze door de droogte niet zo groot werden. In ieder geval was het blad wel mooi. 
Hieronder met pen en kleurpotlood getekend.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...