14 mei 2014

Cursus botanisch schilderen in Leiden - aquarel viooltje





In maart ben ik een hele werkweek op cursus geweest bij Anita Walsmit Sachs in de Hortus Botanicus in Leiden. Anita is een autoriteit op het gebied van botanische kunst. Ik heb mooie boeken, maar je leert het toch echt het beste als je de meester aan  het werk ziet.
We ging een viooltje schilderen. Klinkt niet heel spannend, maar bleek toch best lastig te zijn. Je mocht zelf kiezen welke kleur. Een van de cursisten had een grote variatie aan viooltjes meegenomen. Ik koos voor een viooltje met grote gele met rode bloemen.

We begonnen met tekenen. Eerst klein onderdelen met de typische kenmerken van het viooltje. De blaadjes met de nerven, de bloem, een knopje.


Aan de hand van de losse tekeningen, maakten we een compositie met een weergave van de hele plant. Ik vond dit het meest lastige onderdeel van de cursus. Hoe maak je een mooie compositie?
Op zich ben ik wel tevreden met onderstaande tekening. Het lijkt net een illustratie uit een boek en niet iets wat ik zelf heb gemaakt.



Daarna gingen we oefenen met kleuren. Veel oefenen. Ik ben wel bekend met aquarelverf, maar voor deze cursus had ik nieuw papier gekocht en dat was wel even wennen. Dus ik heb eerst alle lossen onderdelen van de plant geoefend, zodat ik de verf en het papier goed leerde kennen. Op het oefenpapier zie je ook nog wat mengoefeningen. Altijd handig en je merkt dat je er later ook echt naar kijkt.

En na alle oefeningen mochten we eindelijk aan het echte werkstuk beginnen. Het ging niet zo snel als ik misschien zou willen. Het is echt heel geduldig werk. Heel veel wassingen over elkaar heen.
Ik ben nog niet helemaal klaar met mijn viooltje. Ik wil nog iets meer aan de blaadjes doen (de nerven zijn nu te zichtbaar) en misschien nog wat aan de grote bloem (hij is wat plat). Maar voorlopig vind ik het even goed zo. Het was een hele goede oefening om op deze manier te leren werken. Anita is een strenge, maar goede docent. De cursus heeft me weer handvatten gegeven om verder te komen met mijn werk en het kwalitatief beter te maken. En dat was ook mijn doel van de cursus. Het is altijd leuk om bij te leren en vooruitgang in je eigen werk te zien. En dan nu oefenen, oefenen en oefenen. 

Het voorlopige eindresultaat. 
 

2 opmerkingen:

  1. Mooi! Botanisch schilderen is een heel aparte tak van sport, maar jou op het lijf geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Judy! Het is inderdaad een aparte tak van sport, met allerlei regeltjes enzo. Je hoeft je natuurlijk niet altijd aan alle regels te houden, maar officieel mag je het dan geen botanische kunst meer noemen. Ik vond het heel leuk om zo'n intensieve cursus te volgen. Heel leerzaam!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...