30 december 2018

Roze iris met kleurpotlood - zwoegen op 50 tinten roze2018 was voor mij het jaar van de irissen. Ik plantte irissen in mijn tuin (die helaas nog niet wilden bloeien) en in de botanische tuin van Meran kwamen we heel veel irissen tegen.

Irissen hebben voor mij iets bijzonders. Ik hou van die bloemen met al hun drama. Misschien is het de symmetrie van de bloemen. Drie bloembladeren omhoog en drie naar beneden. En ze komen in allerlei kleuren en maten. In Meran hadden ze een grote selectie met de mooiste kleuren. Irissen zijn mooi in de tuin en mooi in kunst.Ik heb nog niet eerder grote dingen met kleurpotlood getekend, dus ik vond het een spannend project om mee te beginnen.

Eerst heb ik de contouren van de iris getekend met gewoon tekenpotlood en daarna ben ik heel langzaam de kleuren gaan opbouwen.

Ik vond het een lastige klus. In het roze bleken allerlei kleuren te zitten. In mijn etui heb ik verschillende kleuren roze, maar uiteraard is dan geen van de kleurpotloden precies de kleur die ik wilde hebben. Ik moest dus proberen te mengen om het papier.

Het grootste voorste blad had ik tot het laatst bewaard. Aan de ene kant omdat ik een beetje bang was om dat grote stuk te moeten invullen. Aan de andere kant omdat ik van achter naar voren werk. Dus eerst komen de achterste delen van de plant en daarna de voorste delen.

Met het groen erbij werd de iris nog wat echter. Het groen viel me niet tegen om te doen. Misschien omdat ik al zo had zitten zwoegen op de roze onderdelen dat het groen niet eens zo moeilijk was.

Als laatste deed ik dan uiteindelijk het grote blad dat naar voren komt.

Het is zo'n blije en kleurrijke tekening geworden dat ik er kaartjes van heb gemaakt. Perfect om met een verjaardag te sturen of te geven als onderdeel van een cadeautje.

Ik gebruikte papier van Fabriano en potloden van Faber Castell (polychromos).

Hopelijk bloeien in 2019 de irissen in mijn tuin. Ik zal dan zeker weer irissen tekenen en schilderen.

4 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...