29 december 2014

Botanisch tekenen: Anjers bloemenstudie / Carnation studies - kleurpotlood tekening (colored pencils drawing)

In de supermarkt verkopen ze soms leuke kleine bosjes trosanjers. Als bijbaantje heb ik als scholier in de anjers gewerkt, dus ik moet bij anjers vooral denken aan vroeg opstaan en warme zomerdagen onder het glas van de kas. Toch leek het me een keer leuk om een anjer te tekenen.
Ik heb eerst de bloem bekeken en verschillende stukken van de bloem getekend.
Het is een boeiende bloem als je er zo mee bezig bent. De bloemen lijken op het eerst gezicht allemaal op elkaar, maar er blijken subtiele verschillen tussen de verschillende kleuren bloemen te zitten. In deze fase was ik gewoon een beetje aan het tekenen en probeerde de plant zo natuurgetrouw weer te geven.
Daarna heb ik met transparantpapier geprobeerd om een andere compositie te bedenken, maar dat was erg lastig. Het lukte me niet om iets te maken waar ik echt tevreden mee was en veel van mijn studietekeningen kon gebruiken.
Uiteindelijk werd het dus een kleine tekening. Wel een combinatie van studietekeningen, maar geen groot werk met veel bloemen. En toen mocht ik mijn kleurpotloden pakken. 
Na het overbrengen van de tekening op een schoon vel, ben ik begonnen met de kleine knop. Het groen van de anjer is een aparte kleur groen. Er zit een soort witte waas over het groen.
En daarna de andere delen van de tekening en de bloemen. Tegen de tijd dat ik weer tijd had om verder te gaan met de tekening waren de echte bloemen verwelkt, dus heb ik van foto's gewerkt. Mijn foto's waren helaas niet zo goed. Ik miste bepaalde details in mijn foto's. Zoals de schaduwen tussen de bloemblaadjes.
Helemaal onder een foto van het eindresultaat.
In the supermarket they sell small carnations in many colors. Sometimes I buy a bouquet. When I was a high school student I worked in a greenhouse with carnations. When I see carnations I think of hot greenhouses in summer. Not the best association.
I started studying the flower and drew some flowers from different angles. Then I tried to make a new composition by using many of my study flowers, but I found it hard to come up with a composition I really like. Finally I chose a small drawing with two flowers and a small bud. 
I used transparant paper to transfer the drawing to a clean paper and started to fill to flower with color. The green of the stem and bud has some kind of white film over it. 
When I was doing the flowers, the real flowers were already dead. I made some photos, but unfortunately not of really good quality, so I had to do some guessing. Below you see the final project in a small framework.


15 november 2014

Kleurplaten voor volwassenen en kinderen / Coloring pages for adults and children

Het kleuren van kleurplaten is niet alleen iets voor kinderen; ook volwassenen mogen tegenwoordig weer kleuren. Bij boekhandels, zoals de Bruna, liggen verschillende kleurboeken voor volwassenen. De kleurplaten zijn vaak iets ingewikkelder dan voor kleine kinderen. Soms zijn het alleen ingewikkelde patronen en vormen. Kleuren is vooral instinctief en ontspannend. Wat je inkleurt maakt dan soms niet zoveel uit.

En als je zelf niet zo goed kunt tekenen zijn kleurplaten ook heel leuk. Je kunt dan toch leuke creatieve tekeningen maken met een beetje hulp. Ik heb aan de hand van bestaande schilderijen met bloemen twee kleurplaten getekend. Het is eigenlijk de omgekeerde wereld. Een tekening maken van een schilderij is een beetje vreemd, maar ook wel leuk. Nu mogen andere mensen aan de hand van mijn tekening hun eigen kunstwerk maken. 

In mijn Etsy shop kan je mijn kleurplaten downloaden. Je kunt ze dan zo vaak printen als je maar wilt. www.etsy.com/shop/jennifersorchids. Je kunt ook hieronder een berichtje achterlaten als je graag een van deze kleurplaten ontvangt.


The coloring of coloring pages is not only for children; also adults are allowed nowadays. In book stores you can find many coloring books for adults. The pages are often a bit more complicated than pages for children. Coloring is relaxing. If you're not a good drawer yourself, coloring pages are a great help for making a nice little artwork yourself. 

The coloring pages can be downloaded in my Etsy-shop. Downloaded you can use the pages as many times as you like. www.etsy.com/shop/jennifersorchids

12 september 2014

Botanisch schilderen Rozen / Roses - in aquarel

{english below}
Na in Leiden te hebben geleerd hoe ik op dit gladde papier moest werken, ben ik zelf met een project aan de slag gegaan.
Uiteraard eerst de bloemen getekend. Elk blaadje, een voor een. Daarna begonnen met schilderen. 
De rozen zijn niet zomaar roze. In de schaduwen zit blauw en geel. Ik heb geprobeerd met veel verschillende wassingen van de verf die kleurnuances aan te brengen. 
Als de blaadjes van een roos bijna klaar waren schilderde ik pas de stevige kern van de roos. Het is leuk om te zien hoe een bloem dan opeens gaat spreken. Het is net als bij een portret waar de ogen worden toegevoegd. Het is wel echt een hele klus geweest, dat laagje voor laagje. Ik heb ook geprobeerd zo min mogelijk te mengen, maar met verschillende kleuren wassingen de verschillende mengtinten te maken. 
Ik ben tevreden met het eindresultaat. Het papier en de techniek is me erg bevallen. 
Zie hieronder voor de verschillende stappen. 





During a botanical art class from Anita Walsmit Sachs, I learned to paint on extra fine paper from Arches. And now I like this paper very much. 
I started this painting by first drawing the outlines of the roses. The roses are not only pink; there is also purple, blue and orange. I tried to mix the colors on the paper by using many different washes. It may take more time to complete the painting, but the effect is great and more natural. 
I liked painting these roses and I'm very proud of my finised painting.


10 augustus 2014

Fotografie: Macrofotografie met varens / ferns

In juli zijn we ruim drie weken in Zweden op vakantie geweest. Heerlijke plek voor een rustige zomervakantie.
Ik dacht dat Zweden de ideale plek zou zijn om foto's te maken van varens. Ik wilde namelijk een varenfoto maken om mee te kunnen doen aan een fotografiewedstrijd. Nou, dat viel tegen!
Vlakbij de camping stonden veel varens. Probleem was alleen dat het in het voorjaar overstroomt was en er daardoor extreem veel muggen zaten. Lang stilstaan om een foto te maken, lukt dus eigenlijk niet. Zelfs overdag niet.
In de bossen iets minder muggen, maar meer vliegen (ook steekvliegen). Als je met een groepje aan het wandelen bent, dan staat men liever ook niet lang stil, omdat er één iemand foto's van varens wil maken. Als ik een geschikte varen zag, dan maakte ik dus snel een foto. Geen tijd om na te denken over compositie en te kijken of de foto echt goed scherp is.
Varens zijn eigenlijk wel boeiende planten. Varens zijn oerplanten. Ze hebben geen bloemen maar sporen. Ik vind de plant redelijk saai. Aan de andere kant is de varen voor fotografie wel weer interessant door de herhaling.




14 mei 2014

Cursus botanisch schilderen in Leiden - aquarel viooltje





In maart ben ik een hele werkweek op cursus geweest bij Anita Walsmit Sachs in de Hortus Botanicus in Leiden. Anita is een autoriteit op het gebied van botanische kunst. Ik heb mooie boeken, maar je leert het toch echt het beste als je de meester aan  het werk ziet.
We ging een viooltje schilderen. Klinkt niet heel spannend, maar bleek toch best lastig te zijn. Je mocht zelf kiezen welke kleur. Een van de cursisten had een grote variatie aan viooltjes meegenomen. Ik koos voor een viooltje met grote gele met rode bloemen.

We begonnen met tekenen. Eerst klein onderdelen met de typische kenmerken van het viooltje. De blaadjes met de nerven, de bloem, een knopje.


Aan de hand van de losse tekeningen, maakten we een compositie met een weergave van de hele plant. Ik vond dit het meest lastige onderdeel van de cursus. Hoe maak je een mooie compositie?
Op zich ben ik wel tevreden met onderstaande tekening. Het lijkt net een illustratie uit een boek en niet iets wat ik zelf heb gemaakt.



Daarna gingen we oefenen met kleuren. Veel oefenen. Ik ben wel bekend met aquarelverf, maar voor deze cursus had ik nieuw papier gekocht en dat was wel even wennen. Dus ik heb eerst alle lossen onderdelen van de plant geoefend, zodat ik de verf en het papier goed leerde kennen. Op het oefenpapier zie je ook nog wat mengoefeningen. Altijd handig en je merkt dat je er later ook echt naar kijkt.

En na alle oefeningen mochten we eindelijk aan het echte werkstuk beginnen. Het ging niet zo snel als ik misschien zou willen. Het is echt heel geduldig werk. Heel veel wassingen over elkaar heen.
Ik ben nog niet helemaal klaar met mijn viooltje. Ik wil nog iets meer aan de blaadjes doen (de nerven zijn nu te zichtbaar) en misschien nog wat aan de grote bloem (hij is wat plat). Maar voorlopig vind ik het even goed zo. Het was een hele goede oefening om op deze manier te leren werken. Anita is een strenge, maar goede docent. De cursus heeft me weer handvatten gegeven om verder te komen met mijn werk en het kwalitatief beter te maken. En dat was ook mijn doel van de cursus. Het is altijd leuk om bij te leren en vooruitgang in je eigen werk te zien. En dan nu oefenen, oefenen en oefenen. 

Het voorlopige eindresultaat. 
 

19 maart 2014

Dendrobium orchidee / orchid - aquarel (watercolor)

{english below}
Normaal maak ik geen achtergrond bij mijn aquarelbloemen. Deze keer heb ik toch geprobeerd wat er met het schilderij gebeurt als ik toch een achtergrond maak. Het is heel anders! In plaats van alleen een bloem heb je nu een tafereel.

Ik ben wel eerst begonnen met de bloemen, zoals ik eigenlijk altijd doe. Eerst de bloemen getekend en daarna een voor een ingeschilderd. Daarna ben ik begonnen met het groen van de achtergrond. Dat kost wel wat tijd omdat het een groot vlak is om in te vullen. Uiteindelijk heb ik de bloemen nog wat bijgewerkt.



















Het wit op de foto is wel wat witter dan in het echt. Het contrast tussen donker en licht in de bloemen is in het echt iets minder.
Wat vinden jullie van de achtergrond? Voegt het iets toe?

 Normally I don't paint the background, but I tried it for once. It is completely different. 
The painting was made like I normally do. First, I've drawn the flowers, than painted them and finally I did the green background. What do you think of the background? Does it add something?

15 februari 2014

Orchideeën met een driehoeksrelatie / Triangular relationship between orchids - aquarel (watercolor)


{english below}
In mijn venster bloeien momenteel verschillende orchideeën. Niet alleen verschillende kleuren, maar ook verschillende soorten. De vanda heb ik als snijbloem gekregen, dus dat is helaas maar kort genieten.
De dendrobium heb ik met de kerst gekregen en heeft nu alle knoppen open. De kleine phalaenopsis is ook een cadeautje. Mijn oudere orchideeën hebben ook weer besloten om te bloeien, dus er staat een mooie bloemenzee in de vensterbank.

Op een van de regenachtige zondagmiddagen, waar deze winter er veel van heeft, heb ik drie bloemen  geplukt en met aquarel geschilderd.

De kleine phalaenopsis was het leukste om te schilderen. De andere twee zijn qua kleur niet zo veelzijdig. De vanda is zelf een beetje vervelend met die streepjes en vakjes. Of misschien is vervelend niet juist om te zeggen, een uitdaging is misschien beter.

De bloemen zijn trouwens in ware grootte geschilderd. De vanda is veel groter dan de dendrobium en phalaenopsis.

Genoeg inspiratie in mijn vensterbank om te tekenen of te schilderen. Op mooie bloemen in de tuin moeten we nog even wachten. Het duurt nog wel een paar weken voordat het echt lente is.

I have different blossoming orchids in my house at this moment. Different colors but also different species. The large one, the vanda, was given as a flower to put in a vase. The other two orchids are with plant, and were also presents. 
I enjoyed painting the small phalaenopsis most. There are many different colors in this little flower. The vanda was more of a challenge. There aren't many different shades in this flower, which makes painting a bit boring and difficult at the same time. 
The flowers were painting in fullsize. The vanda orchid is much larger than the little phalaenopsis. 
Since the flowers in the garden are not blooming yet, I have to paint the flowers indoors. 

14 februari 2014

Fotografie: Vleeseters van dichtbij / A closer look at carnivorous plants


Op 25 januari was ik weer in Leiden in de Hortus Botanicus voor een fotografieworkshop. Deze keer vleesetende planten in macro.
Ik was niet een groot liefhebber van vleesetende planten. Ik had eigenlijk nooit zoveel aandacht besteed uit hun verschillende vormen en kleuren. Door de uitleg van de tuinman van de Hortus en door ze nu wat beter te hebben bekeken, zie ik toch wel de schoonheid van deze planten




Onder begeleiding van Hans Clauzing (www.groenfoto.nl) gingen we (de cursisten) aan de slag. De tuinman van de Hortus had bijzondere soorten aangewezen of klaargezet.


Vleesetende planten zijn er verschillende vormen en maten. Ze zijn vaak geen familie van elkaar, maar hebben zicht toevallig allemaal gespecialiseerd in het eten van dierlijke resten.
Als je dieren eet kan je namelijk op hele arme grond groeien.

On the 25th of January I went to a macro photography workshop in Leiden. Main topic were the carnivorous plants. I never liked them very much, but now I know they can be beautiful. There are many different sorts and shapes. Carnivorous plants are smart. They can grow on very poor soil, because they use the protein and minerals of insects.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...