01 december 2016

Kleuren voor volwassenen - bloemen alfabet - kleurplaat A van Agapanthus

De A van Agapanthus
Ik vind de kleuren voor volwassenen hobbytrend fascinerend. Overal zie je kleurboeken liggen. De mooiste zag ik in Zweden. Hanna Karlzon maakt prachtige kleurboeken. Ze hebben iets magische en tegelijk zijn de getekende vrouwen stoer. Uiteraard wil ik niet Hanna natekenen, maar je kunt altijd naar andere illustrators kijken voor inspiratie. Ik vind haar stijl heel mooi.

Eerder dit jaar werkte ik aan een aquarel van een Afrikaanse lelie of wel Agapanthus. Deze bloem zat in een Bloomon boeket en is prachtig. Als ik een aquarel maak, begin ik altijd met een tekening op goed tekenpapier. Dat tekent lekker en je kunt gummen en corrigeren. Als de tekening klaar is neem ik hem over op goed aquarelpapier. Op die manier krijg je niet te veel potloodlijnen op je kostbare aquarelpapier. Ik heb geen lichtbak dus gebruik transparant papier om mijn tekeningen over te zetten van het ene papier op het andere. Zo'n transparant kan je ook gebruiken om de tekening te spiegelen! (gratis tip!)

Voor deze kleurplaat van de agapanthus heb ik de bloem twee keer getekend, waarvan eentje in spiegelbeeld. Daardoor lijken het misschien toch twee verschillende tekeningen, maar als je beter kijkt dan zie je de spiegeling. 

Hieronder zie je het eindresultaat van de aquarel. Ik zou het heel leuk vinden als er mensen zijn die de kleurplaat willen inkleuren. Ik kan er een paar gratis weggeven als je dan beloofd het eindresultaat te laten zien. Plaats een reactie onder dit bericht of stuur me een berichtje als je daar interesse in hebt. 
Via Etsy is de kleurplaat te downloaden (zonder letters door de bloemen). Je kunt hem dan zo vaak printen als je wilt. Zie voor mijn Etsy shop in de kantlijn. 

You can find the coloring pages in my Etsy shop as direct download. You are allowed to print as many as you like. 
I think it is very cool if someone would color my drawing. I see so many great coloring artists on social media. 

This Agapanthus will be the first of an alphabet of flowers (I hope). 

17 november 2016

Boekrecensie - Botanicum Katie Scott



In oktober kwam het boek Botanicum uit van Katie Scott. Het boek is gemaakt in samenwerking met 
 Professor Kathy Willis, de wetenschappelijk directeur van Kew Royal Botanical Gardens.
Het boek heeft een prachtig groot formaat en prachtig papier. Je moet het lezen alsof je door een museum loopt en in vitrines kijkt. (Een Engelstalig museum want deze editie is in het Engels. De Nederlandse versie heet Het Plantenboek) Op een van de eerste pagina's vind je een mooie stamboom van het plantenrijk. Sommige pagina's zijn met een zwarte achtergrond en andere pagina's een witte achtergrond. 



Uiteraard is er niet genoeg ruimte in een boek om alle planten een eigen pagina te geven. Toch ziet het boek er heel compleet uit en geeft het een mooi lesje plantenkunde. Zo is op een van de pagina's duidelijk weergegeven hoe bloemen in elkaar zitten. De illustraties zijn heel duidelijk en mooi van kleur. Hoewel het een vol boek is, oogt het toch heel rustig. Katie heeft de verschillende illustraties mooi samengevoegd. Het lettertype had van mij iets kleiner gemogen. Het is nu zo groot dat het bijna lastig is met lezen. 


 Uiteraard is de pagina met orchideeën een van mijn favorieten. Ik was van te voren benieuwd welke soorten Katie had uitgekozen om te tekenen. De orchideeënfamilie is een van de grootste plantenfamilies, dus je kunt een hele boekenkast vullen met alle soorten. Ik had misschien nog voor andere soorten gekozen, bijvoorbeeld een Cymbidium of een rare soort zoals de Coryanthes, maar de selectie van Katie laat ook mooi zien hoe veel verschil er tussen soorten zit. Het enige nadeel van deze weergave is dat je niet kunt zien hoe groot soorten in het echt zijn. De bloemen en planten in het boek zijn niet op ware grootte weergegeven (wat bij de bomen natuurlijk ook wel zo handig is), maar er staat ook geen schaal bij. Je moet planten dus een beetje kennen. Bij de beschrijvingen op het linkerblad staat wel een hoogte vermeld, dus er is wel wat informatie over de grootte van de planten.  


Ik heb de Collector's Edition gekocht, dat betekent dat er een handtekening van Katie en Kathy op de eerste pagina staan. Maar daarvoor had ik deze speciale editie niet gekocht. Deze editie zit in een mooie bewaardoos samen met tien prints. De prints zijn, net als het boek, gedrukt op mooi dik papier en zijn heel mooi van kleur. Een van de prints is de pagina met orchideeën. Ik denk dat ik een wissellijst ga kopen en een print ga inlijsten. Ik kan dan af en toe variëren in welke print ik inlijst.

Bol.com heeft het niet helemaal begrepen en het boek onder de kinderboeken gezet. Volgens mij is het een prachtig boek voor kinderen én volwassenen. Ik snap nog steeds niet waarom biologie iets voor de kindertijd zou zijn... Je kunt het lezen om meer te leren over planten, maar ook om je te verwonderen over de schoonheid van het plantenrijk. Ik vind vooral inspiratie in de manier van illustreren. Katie's kunst zit er relatief eenvoudig uit, veel bloemen en bladeren lijken symmetrisch, maar die zogenaamde eenvoud vind ik haar kracht. Haar tekeningen hebben iets ouderwets, maar zijn tegelijk heel modern. 

Meer over het werk van Katie Scott kan je vinden op haar eigen pagina: http://katie-scott.com/

11 september 2016

Kleine clematis tekening met pen


Het is misschien wel duidelijk dat ik de clematis ook een leuke bloem vind om te tekenen (Zie eerder blog post). In een van de Bloomon boeketten van afgelopen tijd zat weer een clematis-takje. Op mijn favoriete formaat en papier, de postkaarten van de Hema, heb ik de clematis getekend, eerst met potlood en daarna overgetrokken met pen.

Langzaam begint mijn collectie postkaartjes met bloemen groter te worden. In de vakantie heb ik een mooi kleurboek gekocht. Daarin staan prachtige pentekeningen van bloemen. Het boek heb ik ter inspiratie gekocht. Ik heb nu het idee om een deel van de pentekeningen op mijn eigen postkaartjes te gaan kopiëren en er grotere tekeningen van te maken met als doel om kleurplaten voor volwassenen te maken.

29 mei 2016

Winterbloem Helleborus schilderijtje - (aquarel-watercolor)


Er is in de winter weinig te doen in de tuin (dat is nu wel anders!). En er is ook weinig uit de tuin na te tekenen. Behalve de Helleborus (Wiki). Een van de weinige planten die in de winter mooie bloemen heeft is de Helleborus. De bloemen zijn heel stevig en lijken bijna van plastic. Het blad is heel stevig en kan nachtvorst goed doorstaan.
Eerst heb ik de bloemen bestudeerd. Ik heb een paar verschillende bloemen van de plant geknipt en bekeken. Ik heb een paar bloemen op verschillende manieren getekend. Dit bestuderen van de bloem is belangrijk om tijdens het schilderen te begrijpen hoe de plant in elkaar zit. De originele bloem is dan vaak al uitgebloeid en er zijn alleen nog foto's om van te werken. Het helpt heel erg als je dan een paar aanzichten hebt getekend en de bloem goed bekeken.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een hangende open bloem en een knopje. Het moeilijkste van deze bloem vond ik de glans die op het blad ligt. Door zijn plastic uiterlijk glanst de bloem op een aparte manier. Het is even proberen hoe dat weergegeven moet worden.
Op de jubileumdag van de Vereniging voor Botanisch Kunstenaars Nederland heb ik nog een paar goede tips gekregen hoe ik mijn kleine schilderijtje nog iets mooier kan maken. Die tips waren heel nuttig. Een van de tips was om nog meer schaduw aan te brengen tussen de meeldraden. Misschien ga ik dat nog een keer doen, of ik probeer de tip te onthouden voor een volgende aquarel. Ik durf soms niet te veel schaduw aan te brengen. Je kunt het namelijk niet meer mooi wegpoetsen als het te donker is.

Update: 17 november 2016
Ik heb op advies van de aardige botanische kunstenaar nog wat extra schaduw toegevoegd. Ik ga proberen een kerstkaart te maken van dit schilderijtje, als het lukt de achtergrond wit te krijgen. Het is heel lastig om goede foto's van aquarels te maken.






17 mei 2016

Vereniging voor Botanisch Kunstenaars

Op 16 april vierde de vereniging voor Botanisch Kunstenaars Nederland haar 10 jarig jubileum.
Nog niet zo heel lang ben ik kunstlievend lid van de vereniging. Dat betekent dat je contributie betaald en korting krijgt bij activiteiten, maar niet mee kunt doen met exposities, want daarvoor moet je werkend lid zijn. Ik probeer voorzichtig de kunst af te lezen van de meesters en meer te leren en mijn eigen werk te verbeteren.

Op de jubileumdag werd een rondvaart in de omgeving van Lisse gemaakt en daarna was er een feestelijke borrel in Museum de Zwarte tulp in Lisse. Daar kreeg de voorzitter van de vereniging een lintje voor het werk dat ze de afgelopen jaren heeft gedaan voor de botanische kunst en wetenschap. 

Hieronder een foto met voorzitter Anita Walsmit Sachs en haar lintje (en mezelf links op de foto).
 
Voor de geïnteresseerden hier de doelstellingen van de vereniging op een rijtje:
  1. het geven van voorlichting en onder de aandacht brengen van botanische kunst bij een zo breed mogelijk publiek;
  2. het bijeenbrengen van botanisch kunstenaars, botanisch illustratoren en een ieder die geïnteresseerd is in botanische kunst;
  3. het bevorderen van de kwaliteit van de botanische kunst in Nederland.
Meer informatie is te vinden op de website: http://www.botanischkunstenaarsnederland.nl/nl/vereniging-botanisch-kunstenaars-nederland/

10 april 2016

Hoe teken ik bloemen? - in een plat vlak




Bloemen tekenen begint met kijken naar de bloemen. Wat is de vorm? Is het hoekig of juist rond? Sommige bloemen zijn iets eenvoudiger dan anderen omdat je minder 'last' hebt van diepte.
Viooltjes bijvoorbeeld, kan je goed van voren tekenen. De bloem bevindt zich in een plat vlak. 
Bloemblaadjes vallen over elkaar, maar staan niet rond elkaar zoals bijvoorbeeld bij een roos of anjer.
Als je begint met bloemen tekenen dan zijn een paar oefeningen met platte bloemen erg prettig. Viooltjes zijn leuk, maar denk ook eens aan orchideeën in je vensterbank, die zijn ook redelijk plat.

Uiteraard zijn viooltjes ook niet echt helemaal plat. Soms komen de blaadjes van elkaar af of krullen ze een beetje om. De meer geoefende tekenaar kan die details mooi uitlichten.
En als je het platte vlak echt saai vindt, dan kan je de bloem altijd nog een slag draaien, dan heeft ook een viooltje meer diepte, zie hieronder.



25 maart 2016

Het is pas echt lente als de Magnolia's bloeien - schilderij aquarel (watercolor)


Eerder schreef ik al over de magnolia's. Magnolia's zijn prachtig en een geweldig onderwerp om te schilderen. Elk jaar zie ik de bloemen aan de bomen en neem me voor om ze te schilderen. Vaak komt het er niet van, of gaat het regenen en waaien en zijn de bloemen snel weg of lelijk.
Vorig jaar vond ik bij de bloemist mooie taken van de magnoliaboom. Ik kocht twee takken en zette ze thuis in een vaas. Zo had ik mooi de tijd om de bloemen te bestuderen en foto's van allerlei kanten te maken. En had ik geen last van regen en wind.

 Na een paar tekeningen en oefeningen (zie vorige blog met klein schilderijtje en bordje) maakte ik de definitieve tekening. Eerst op goed tekenpapier, daarna met overtrekpapier op mijn luxe Arches papier (Grain Satiné, Hot Pressed). Dit papier is heel glad. Goed voor de kleine details. Ik moest er even mee leren werken. Nu ben ik het gewend en zou ik niet meer snel teruggaan naar aquarelpapier met veel reliëf.
De magnolia heeft niet alleen speciale bloemen, ook de knoppen en de taken zijn mooi. Op de knoppen zit een zacht vachtje wat er afvalt als de bloem opent. De taken zijn knokkelig en niet mooi glad. Allemaal leuke details om te bestuderen en te schilderen. 
Nu bloeien de magnolia's weer! Misschien moet ik weer kijken of ik takken kan vinden en weer iets maken. Altijd als de magnolia's bloeien krijg ik jeuk in mijn handen en wil tekenen en schilderen. Wat is het toch met de magnolia?!

Kijk in mijn Etsy shop voor Magnolia kaarten. 

20 maart 2016

'Blue for you'-roosje uit de tuin - aquarel (watercolor)

 Ik hou van rozen in de tuin. Onze tuin is niet heel groot, maar ik heb er toch 4 mooie rozen in kunnen zetten. Een van die rozen is de 'Blue for you' roos. Een mooi paars roosje. Oude bloemen worden langzaam witter (door het zonlicht?). Eigenlijk is de struik al een aquarel op zichzelf (zie onder voor foto's van de roos)
Het is geen sterk geurende roos, maar dat is niet erg. Als je de roos niet zou kennen, dan zou je bijna denken dat ik de kleuren in de aquarel zelf verzonnen heb. In de tuin staat deze roos naast een witte roos en staan er witte eenjarige bloemen omheen, voor het contrast.
 De aquarel is gemaakt op papier met een licht reliëf. Niet helemaal glad dus. Dat leek me mooier omdat de roos zelf ook al een beetje van die vlekken in het bloemblad heeft die je snel krijgt met papier met een beetje structuur.
Ik weet zeker dat ik deze roos nog een keer ga schilderen. Het is zo'n prachtige plant. Misschien dat ik een keer een mooie botanische tekening maak of een groter schilderij. In de herfst heeft hij mooie oranje rozenbottels.
Deze roos is echt een aanrader voor in de tuin. Bij mij komen er wel veel luizen in, maar die spuit je er met een waterstraal zo uit. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Aan de ene kant omdat ik dat niet nodig vind, maar ook omdat ik niet het risico wil lopen dat ik knoppen beschadig. De bloemen komen in trosjes. Als je telkens de oude bloemen wegknipt heb je een paar maanden bloemen. 
In het voorjaar gooi ik wat biologische mest bij de rozen en snoei ze helemaal terug. Als je ze elk jaar goed terugsnoeit, komen ze weer sterk terug en blijft de vorm mooi. 
De rozen zijn geënt. Hoogzomer kan het gebeuren dat er een stengel van de wortels komt. Dan heb je dus opeens twee kleuren rozen van één struik. Beetje vreemd.

Kijk voor een kunstkaart van deze roos in mijn Etsy shop.

09 maart 2016

Bladeren met nerven (Urban jungle)- pentekening

Urban jungle, dat is de interieurtrend van dit moment. Kamerplanten zijn weer helemaal terug van weggeweest. Nog niet zo lang geleden waren kamerplanten heel saai, maar nu zijn de tuincentra weer hippe plekken en staat Instagram vol met leuke foto's van groene interieurs.
Als je zelf niet zulke groene vingers hebt, dan kan je natuurlijk vetplanten of cactussen nemen. Dan moet het wel goed gaan. Je kunt ook wat leuke tekeningen of prints van planten of bladeren combineren met echte planten. 

Veel kamerplanten hebben niet te hele tijd mooie bloemen, maar wel bijzondere bladeren. Mijn orchideeën hebben niet echt bijzonder blad, maar de begonia is leuk. De begonia heeft bijzondere nerven. Hierboven zie je de begonia. Met drie diktes pen heb ik een blad getekend.
Omdat ik nog even niet zoveel leuke kamerplanten heb, heb ik ook twee bladeren van planten uit de tuin getekend. Ik heb een soort vergeet-me-nietjes, Jack Frost, met een heel leuk blad met heel veel kleine nerven en een hele fijne tekening. Ik heb eerst met potlood een begin gemaakt, want met zoveel nerven is het toch wel even meten. Daarna heb ik met pen de tekeningen overgetrokken en afgemaakt.

Hieronder zie je een klein blad van de hosta. Hosta's zijn mooie groene planten om in de tuin te hebben. Mijn hosta's werden niet zo groot. Ik weet niet of ik een kleine soort heb, of dat ze door de droogte niet zo groot werden. In ieder geval was het blad wel mooi. 
Hieronder met pen en kleurpotlood getekend.



24 januari 2016

Magnolia bloemen schilderijtje - aquarel


Magnolia's zijn heerlijke bloemen. Elke keer verheug ik me op bloeiende magnolia's. Soms heb je pech en regent het flink en zijn de bloemen heel snel weg. Maar soms heb je geluk en bloeien ze lang en mooi. En soms heb je extra geluk een heeft de bloemist mooie takken die je thuis in een vaas kan zetten. 
Ik kocht bij de bloemist een mooie tak met meerdere knoppen. Op deze manier had ik ook uitgebreid de tijd om goede foto's te maken en tijdens het schilderen de bloemen erbij te houden. Dat is toch lastiger als je bij een wildvreemde in de tuin zou moeten gaan staan...

Als voorbereiding op een groter project (later meer) heb ik dit klein schilderijtje van twee bloemen gemaakt.  Ik was helemaal in de ban van de Magnolia en heb meerdere kaarten en tekeningen gemaakt. Voor mijn schoonmoeder maakte ik een schaaltje (gekocht bij de Xenos) en tekende daar twee bloemen op. Leuk ingepakt was het een heel mooi en verrassend cadeautje.

Het schilderijtje kan je nu als kunstkaart kopen in mijn Etsy shop.










20 januari 2016

Hoe maak ik bloemen-illustraties van Bloomon bloemen?

Sinds een paar maanden heb ik een abonnement op Bloomon. Ik heb een abonnement genomen waarbij elke 4 weken een hele mooie bos bloemen bezorgd krijg.
Het leuke van deze bloemen is dat ik dus elke keer verse bloemen heb om na te tekenen. Er zitten elke keer mooie en bijzondere bloemen in. En omdat ik graag meer tekenen en kleine werkjes maak, is het helemaal perfect.

Op de foto's zie je kleine kaartjes (postkaart formaat) waarop ik met pen getekend heb.
Je ziet een Nerine vesta, een Anjer en een Ornithogalum.

Wil je ook een keer een Bloomon boeket ontvangen? Via deze link krijg je er een gratis vaas bij: www.bloomon.nl/r9dab8




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...